kävijälaskuri

tiistai 19. helmikuuta 2013

MAACHE!


Haluan sanoa ensin, että blogini teksteistä löytyy paljon kirjoitusvirheitä. (pari on valittanut.. arvaattehan varmaan kuka on valittanut..) Olen pahoillani;) Suomenkieli ei ole äidinkieleni… Se on mun toinen kieli:) Toivottavasti ei se häiritse, kun luette;) Tiedän kyllä erään tyypin olevan ”kielipoliisi”. (hän huomaa aina heti, jos esim. teeveen tekstityksessä on jotain kirjoitusvirheitä ja häntä jo ärsyttää. heh!) Kirjoitan yleensä nopeasti ja ajattelemattomasti tarkistamatta uudelleen tekstiä..:) NO palataan nyt Ghanan reissun juttuun!
Jossain postauksessa kirjoitin ”MAACHI” ja se oli pikku virhe! MAACHE oli oikea sana:) Kiitos matkaoppaalle Johannalle!;)
Sanakirja: Twi-Suomi
Maache = Hyvää huomenta
Maaha = Hyvää päivää/iltapäivää
Maa Adjo = Hyvää iltaa
Da-Yie = Hyvää yötä
Medaase = Kiitos
ihan vaikeita sanoja! ;D Mutta näyttävät kuitenkin hauskalta!

En kai ole kertonut pari perusasiaa…
TÄÄLLÄ…
- …nukutaan hyttysverkon alla! Cape Coastin reissun hotellissa huomattiin, ettei ollut hyttysverkkoa. Mutta tehtiin fiksua ratkaisua: Suihkutimme OFF hyönteismyrkkyä itseämme ennen nukkumaan menoa.:)
- … juodaan AINA tai NIIN USEIN vettä PUSSISTA! eikä pullosta;) revetään ensin pienen reiän pussin kulmasta ja sitten juodaan niin kuin pillimehusta.
- …koulussa aamuisin sanotaan aina ”good morning” ”how are you” ”fine” heti, kun nähdään. Noin 50 kertaa pitää sanoa samaa lauseetta. Melkein puolet heistä osaa jo miten sanotaan suomalaisella viittomakielellä. Joskus pari oppilasta on sanonut suomalaisella viittomakielellä ja minä vastasin ghanalaisella viittomakielellä ja he eivät olleet tyytyväisiä ja vaativat vastaavani myös suomalaisella viittomakielellä. hiih!
- … sanotaan ”hello” ”hi” ja niin edelleen tai sitten hymyillään melkein joka kertaa, kun kävellään vastaan tulijoita ohi.
- … ei pärjätä ilman otsa- tai taskulamppua! Kiitos matkailulääkärille, joka käski minut ostamaan otsalamppua ennen reissua..;) (tajusin vasta nyt, että keltakuumerokotuksen jälkeiskipu ei ole enää! paitsi jos koskee kovasti just tuohon paikkaan, niin tuntuu vähän.)
- Ghanalainen suklaa ei ole hyvä! Mutta Ghanalainen MILO- niminen kaakao on nam! Voisin luvata tuoda vähän mukaan Suomeen maistettavaksi;)
Minä olen ajatellut ottaa letit tukalleni… Akusikan (opena täällä koulussa) kaveri (kuuro) tekee lettejä ja Akusika ehdotti, että kaverinsa voisi tehdä mulle... Olisi pitänyt toteuttaa eilen, muttei letti-täti päässyt tulemaan Accraan asti. Hän asuu jossain muualla kuin Accrassa. Niin yritetään toteuttaa toista aikaa… MUTTA nyt en kai halua ottaa! Syy: Viime lauantaina olin Johannan kanssa kampaajalla. (HUOM. OLTIIN KAMPAAJALLA 4 TUNTIA!!) Otettiin Johannalta letit pois ja oli HIRVEETÄ! Johannalta tuli itkuja, kun sattui hirveästi. Jouduin sanomaan monesti kolmelle naiselle (jotka ottivat letit pois ja hoitivat tukan kuntoon), että ”EI vedetä!!! ”vaan kiltisti ja rauhallisesti siinä purkaushommassa, kiitos!” Onneksi Johanna kesti loppuun asti ja loppujen lopuksi Johanna oli kauniina ilman lettejäkin:) En siis haluaisi kärsiä lettien poistossa!
Toissapäivänä (su) käytiin Ghanan suuressa satamakaupungissa, TEMAssa. Siellä tuuli paljon, mutta oli silti tosi lämmintä:) Tema sijaitsee noin tunnin ajomatka Accrasta. Oltiin moikkaamassa Johannan serkkua Nanaa, joka asuu koulun asuntolassa. Oppilaat pääsevät kotiinsa vaan lomien aikana! kuulemma vaan neljä-kuusi kertaa vuodessa.. huh! Mutta Nana näytti olevan tyytyväinen, mikä on tärkeintä.:)
Oho, jo tänä iltana Aino tulee tänne Ghanaan! jippiii:) Päästään sitten rannalle ja uimaakin ihan vapaasti. Kun ei saa käydä yksin… Ja Hannan perhe ei oikeastaan innostu mennä rannalle:) He tykkäävät kai enemmän uida uima-altaassa. Viime perjantaina käytiin uimassa erään hotellin uima-altaassa. Vihdoin kuntouintia! En kyllä muista koska viimeksi uin ihan kunnolla ja reippaastikin. Aion aloittaa taas kuntouintia Futsalin, Jalkapallon ja muun harrastuksen ohella tultuani Suomeen!

opetustilanne:) Silloin oli pikku opetus miten viitotaan hyvää huomenta jne.


PS. Ensi kesänä 2013 on kuurojen olympialaiset, jotka pidetään Bulgarian pääkaupungissa, Sofiassa! Heinäkuun lopussa alkaa ja loppuu elokuun kai toisella viikolla:) Majoitus on jo varattu (ja maksettukin) parin ruotsalaisen ja pari tanskalaisen ja yhden norjalaisen kanssa! Jippiii!
PSS. Laskettelureissu on jo tiedossa melko heti Ghanan reissun jälkeen! Jee, pääsen laskettelemaan vielä ennen kesän tuloa!

14 kommenttia:

 1. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus taas! Etkä välitä kirjoitusvirheistä mitään, moni, kuka tahansa kirjoittaa blogissa virheitä - dont worry be happy! Kirjoitat silti hyvin! Seuraavaa postausta odotellessa. Maa adjo! Seija Siilitieltä.

  VastaaPoista
 2. Kaikki nää jutut on niin tuttua, awww!! Mähän jotkut noista sulle kerroin/suosittelin! ;D Mut muuten jotkut frontrunnersilaiset palasivat kotiin yhä letit päässä, sitten myöhemmin irtosivat letit pois. Eli ihan helppo homma, mikset sinäkin ;) TUO MULLEKIN MILOOOOOOO!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mutta.. päätin, etten ota :D Reissun jälkeen melko heti kampaajalle!;) Tuon, jos laukkuun mahtuu!!! :D

   Poista
 3. Tykkään lukea näitä!! Laita vaan letit, sitten täällä Suomessa ollaan varmaan hellämpiä purkaamaan niitä pois ;) oii, miloa minullekin! Tiedäthän, että minäkin olen kaakaofani ;) ihania kuvia! Mahtavaa, että Ainokin on siellä!

  Haleja! <.3

  T. Iina
  (Vasta nyt kirjoitin kommenttia, vaikka olen lukenut joka postaustasi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee hyvä juttu!:)) Tuon, jos laukkuun mahtuu! mutta portsigasta saa ainakin ensimmäisinä päivinä reissuni jälkeen!;)))

   superhaleja<3

   Poista
 4. Olen itsekin yleensä hirveä kielipoliisi, mutta voin sanoa, että teksteissäsi se ei haittaa, usko pois! Kun ne ovat niin elämäniloisia, että itse tulee niistä hyvälle mielelle, niin kuka nyt välittää joistain taivutusmuodoista vai mistä lie ;))

  Halausterveisiä Ainolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hhah okei hyvä juttu!;)

   Kerron terkkujasi, kun hän on palannut klinkkareissulta!

   Poista
 5. Ethän tarkoita minua kielipoliisina...? Ei se nyt haittaa, on hauska vaan kun kerrot tapahtumista ja kaikesta erinlaisuudesta. Muistakaa olla Ainon kanssa varovaisia kun kahdestaan lähdette reissuamaan. Paljon halauksia ja iloista oloa!!!!
  T. Äiti

  VastaaPoista
 6. Nepa muru, hienoa kun ehdit välillä kirjoitella ja laittaa kuvia tänne, niitä on mukava katella! En itse olisi panostanut aikaa kirjoitusasun hiomiseen jos olisin niin mielenkiintoisessa ympäristössä kuten sinä siellä. Keskity enempi tekstin tuottamiseen, älä sen enempää. Olet jo puolivälissä siellä, nauti loppuajasta kunnolla! Superhalauksia!! <3:llä Martin

  VastaaPoista